Finanzen

W sprawie statusu prawnego banknotów i monet euro

Bert Vanhelmont
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 4 Wochen

Składający petycję skarży się na ograniczone możliwości płacenia gotówką w publicznie dostępnych automatach do sprzedaży (np. publiczne parkometry) i twierdzi, że stanowi to naruszenie prawa UE. Przypomina, że w przypadku obowiązku uiszczenia płatności wierzyciel nie ma prawa odmówić przyjęcia banknotów i monet euro, chyba że strony uzgodniły inną formę płatności. Składający petycję twierdzi również, że brak możliwości płacenia gotówką jest szczególnie problematyczny dla osób z niepełnosprawnością, które w niektórych przypadkach nie mają dostępu do karty bankowej lub płatności za pośrednictwem aplikacji na telefonie komórkowym. Składający petycję wzywa Parlament do zadbania o to, by obywatele zawsze mieli możliwość płacenia banknotami i monetami euro.

Thank you for your support, Bert Vanhelmont

openPetition international