Finanzen

O pravnom statusu novčanica i kovanica eura

Bert Vanhelmont
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 3 Wochen

Podnositelj predstavke žali se zbog smanjenih mogućnosti plaćanja gotovinom na javnim automatima za prodaju (npr. javno parkiranje) i tvrdi da to predstavlja povredu prava EU-a. Podsjeća da u slučaju obveze plaćanja kreditor ne smije odbiti novčanice i kovanice eura, osim ako se stranke ne usuglase o drugom načinu plaćanja. Nadalje tvrdi da je nemogućnost plaćanja gotovinom posebno problematična za osobe s invaliditetom koje u nekim slučajevima možda nemaju pristup bankovnim karticama ili aplikacijama za plaćanje pametnim telefonom. Poziva Europski parlament da građanima u svakom trenutku zajamči mogućnost plaćanja novčanicama i kovanicama eura.

Thank you for your support, Bert Vanhelmont

openPetition international