Rechtstaatlichkeit

W sprawie pozbawienia wolności polskiego polityka

M. D.
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019
  2. Time remaining 6 weeks

Składający petycję opisuje sytuację, w której znajduje się polski polityk przebywający od ponad 2 lat w areszcie w Polsce bez wyroku skazującego, pozbawiony wolności pod zarzutem szpiegostwa. Zdaniem składającego petycję pozbawiono aresztowanego możliwości obrony jego dobrego imienia, zapoznania się z dowodami, a także ograniczono jego obecność na rozprawach sądowych dotyczących przedłużenia aresztu. W maju 2018 r sąd apelacyjny przedłużył areszt tymczasowy temu politykowi do listopada 2018 r. Zdaniem składającego petycję sprawa ma charakter polityczny. Składający petycję wzywa instytucje unijne do reakcji na domniemane naruszenie wartości wynikających z Traktatów oraz Karty praw podstawowych.

Thank you for your support, M. D.