Handelspolitik

W sprawie potrzeby włączenia środków ochrony środowiska do umów handlowych UE–Mercosur w celu zapobiegania wylesianiu

P. R.
5 Supporters 5 in European Union
  1. Launched 17/01/2020

Składający petycję wskazuje, że lasy Ameryki Południowej mają kluczowe znaczenie dla zrównoważenia środowiskowego i zdrowia planety. Składający petycję wnioskuje, by umowy handlowe UE–Mercosur, które mają być ratyfikowane przez państwa członkowskie UE i Parlament Europejski, zawierały postanowienia zobowiązujące państwa Mercosuru, w szczególności Brazylię – zważywszy na politykę prezydenta tego kraju w odniesieniu do lasów Amazonii – do poszanowania i przestrzegania porozumienia klimatycznego z Paryża. Składający petycję uważa, że nie można dopuścić do zniszczenia środowiska w zamian za perspektywę korzyści finansowych.

Thank you for your support, P. R.