Zusammenleben

W sprawie konieczności cofnięcia decyzji Zjednoczonego Królestwa o wystąpieniu z UE, o czym mowa w art. 50 TUE

P. D.
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Składający petycję zwraca się do Unii Europejskiej o podjęcie wszelkich możliwych działań w celu ochrony praw i interesów obywateli brytyjskich, którzy zechcą zachować obywatelstwo UE. Biorąc pod uwagę, że Trybunał Sprawiedliwości orzekł, iż kampania na rzecz wystąpienia z UE stanowiła naruszenie prawa, składający petycję utrzymuje, że referendum jest nieważne, a w związku z tym notyfikacja na podstawie art. 50 również jest nieważna. Składający petycję uważa, że Parlament Europejski nie powinien uznawać żadnej brytyjskiej decyzji opartej na tej nielegalnej kampanii. Zwraca się on z pytaniem, czy UE może odrzucić notyfikację zamiast jej wycofania przez samo Zjednoczone Królestwo.

Thank you for your support, P. D.
pro

contra