Finanzen

0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Składająca petycję podaje liczne przykłady poszerzania kompetencji komorników sądowych w Republice Czeskiej wprowadzone do prawa krajowego. Składająca petycję zwraca się o lepszą ochronę dłużników i wprowadzenie wspólnego europejskiego prawodawstwa. Główne kwestie poruszone przez składającą petycję to wzmocnienie statusu komorników sądowych (np. przyznanie im immunitetu) oraz niemożność odwołania się od egzekucji, ryzyko utraty przez dłużnika ochrony danych osobowych, gdy są one publikowane w internecie, oraz brak kontroli finansowej komorników. Składająca petycję proponuje zniesienie systemu prywatnych komorników sądowych, powrót do zasady terytorialności oraz zwiększenie skuteczności egzekwowania przepisów przez sądy.

Thank you for your support
pro

contra