Versorgung

W sprawie domniemanego naruszenia przepisów dyrektywy 93/13/EWG i sporu z bankiem w sprawie kredytu mieszkaniowego

Petitioner
7 Supporters 7 in European Union
Collection finished
  1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składająca petycję jest adwokatem i złożyła petycję w imieniu swojego klienta. Składająca petycję wyjaśnia, że umowa pożyczki między jej klientką a bankiem zawiera nieuczciwe warunki, które pozwalają bankowi na podniesienie oprocentowania. Bank wprowadził klientkę w błąd, w wyniku czego podpisała umowę bez potwierdzenia dochodu. W 2010 r. bank nabył jednak tytuł egzekucyjny bez poinformowania klientki i nie mając do tego prawa, ponieważ klientka dokonywała miesięcznych spłat pożyczki. Wniosła ona pozew do sądu, który stwierdził, że umowa faktycznie zawierała nieuczciwe warunki i że bank wprowadził klientkę w błąd. Następnie bank, za pośrednictwem komornika prywatnego, wydał decyzję o zajęciu mieszkania klientki. Składająca petycję wzywa instytucje europejskie, jako ostatnią deskę ratunku, do podjęcia działań w jej sprawie, ponieważ sądy w Bułgarii nie broniły jej praw.

openPetition international