Gesundheit

W imieniu Obywatelskiego Sztabu Antykryzysowego (Nie Przez Miasto), w sprawie projektu budowy wschodniego odcinka obwodnicy miasta stołecznego Warszawy

Stowarzyszenie
  1. Launched June 2020
  2. Time remaining 8 months

Składający petycję w imieniu Obywatelskiego Sztabu Antykryzysowego (Nie Przez Miasto) zgłasza naruszenie prawa do skutecznego środka prawnego i dostępu do bezstronnego sądu poprzez przedłużanie procedury rozpatrzenia odwołań mieszkańców przez krajowy organ administracyjny II stopnia od decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach przedsięwzięcia, której został nadany rygor natychmiastowej wykonalności. Chodzi o budowę obwodnicy miasta Warszawy na odcinku tzw. wschodniej obwodnicy Warszawy przez inwestora, którym jest Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (oficjalny skrót GDDKiA). Wybrany wariant budowy tzw. zielony, w przeciwieństwie do pierwotnego czerwonego, może spowodować nieodwracalne straty przyrodnicze, ponadto nie zgadzają się na ten wariant mieszkańcy miast i osiedli, przez które ma przebiegać. Nagła zmiana koncepcji przebiegu drogi ekspresowej uderzy w ład przestrzenny dzielnicy, nie koresponduje z wieloletnimi planami rozwoju, a co więcej będzie prowadziła do zniszczenia cennego obszaru przyrodniczego zwanego Lasem Milowym.

Thank you for your support, Stowarzyszenie

openPetition international