Finanzen

W imieniu Federalnego Zrzeszenia Niemieckich Klinik Prywatnych (Bundesverband Deutscher Privatkliniken e.V.), w sprawie transpozycji dyrektywy w sprawie podatku od wartości dodanej do prawa niemieckiego

Bundesverband Deutscher Privatkliniken e.V.
Collection finished
  1. Launched November 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję informuje, że prywatne kliniki, które uzyskały zezwolenie na podstawie art. 30 niemieckiej ustawy o działalności gospodarczej, ale które nie zostały ujęte w planie szpitali krajów związkowych, na mocy art. 108 niemieckiego kodeksu zabezpieczenia społecznego, są traktowane odmiennie do celów podatku VAT, niż szpitale ujęte w planie szpitali, mimo że świadczą te same niezbędne usługi medyczne. Składający petycję zwraca się do Parlamentu Europejskiego, aby zaapelował o zmianę niemieckiego ustawodawstwa w celu transpozycji zasady neutralności podatkowej – zapisanej w dyrektywie w sprawie podatku od wartości dodanej – do prawa krajowego dotyczącego podatku obrotowego.

Thank you for your support, Bundesverband Deutscher Privatkliniken e.V.

openPetition international