Handelspolitik

относно твърдения за дискриминационно третиране на студенти от европейски университети в Испания

Antonio Visicchio
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 2 months

Вносителят на петицията осъжда отказа на испанските органи да коригират таблиците за еквивалентност за степените, получени в Италия от студенти, желаещи да учат в Испания. Вносителят на петицията се позовава на отговор от испанското Министерство на образованието, според който студентите, получили най-високата оценка в Италия от „30 e lode“, не могат да получат съответната испанска степен от 10/10 „Matricula de Honor“, тъй като се твърди, че е по-лесно студентите да получат най-високата степен в Италия, отколкото в Испания. Според вносителя на петицията този подход е в противоречие с принципа на свободното движение на студенти в рамките на европейското пространство за висше образование и с принципите на равни възможности, равенство и недискриминация по отношение на европейските граждани. Поради това вносителят на петицията отправя искане към Европейския парламент да провери дали правото на ЕС се нарушава и да изиска използването на таблици за еквивалентност, които гарантират еднаквост, обективност и безпристрастност при преобразуването на степените, получени в дадена държава членка от студенти в европейските университети, които желаят да завършат образованието си в друга държава от ЕС.

Thank you for your support, Antonio Visicchio

openPetition international