Handelspolitik

O navodnoj diskriminaciji europskih sveučilišnih studenata u Španjolskoj

Antonio Visicchio
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 9 Wochen

Podnositelj predstavke žali se da španjolska tijela vlasti odbijaju ispraviti tablice ekvivalentnosti za ocjene koje su studenti koji žele studirati u Španjolskoj stekli u Italiji. Podnositelj predstavke spominje odgovor španjolskog Ministarstva obrazovanja prema kojem se studentima koji dobiju najvišu ocjenu u Italiji „30 e lode” ne može dodijeliti odgovarajuća španjolska ocjena od 10/10 „Matricula de Honor” jer je studentima navodno lakše dobiti najvišu ocjenu u Italiji nego u Španjolskoj. Po mišljenju podnositelja predstavke taj je pristup protivan načelu slobodnog kretanja studenata unutar Europskog prostora visokog obrazovanja kao i načelima jednakih prilika, jednakosti i nediskriminacije među europskim građanima. Stoga podnositelj predstavke od Europskog parlamenta traži da provjeri je li došlo do kršenja prava EU-a te da uvede obvezu upotrebe tablica ekvivalentnosti kojima se osigurava ujednačenost, objektivnost i nepristranost pri konverziji ocjena koje su jednoj državi članici stekli europski sveučilišni studenti koji žele studij dovršiti u nekoj drugoj državi članici.

Thank you for your support, Antonio Visicchio

openPetition international