Rechtstaatlichkeit

O domnevni kršitvi Direktive Sveta 93/13/EGS pri postopku bolgarskega civilnega zakonika ,

Т. М.
1 Supporter 1 in Europäische Union
Collection finished
  1. Launched January 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Vlagateljica peticije, članica združenja žrtev zasebnih sodnih izvršiteljev in sodnega sistema Solidarnost, se pritožuje zaradi nepripravljenosti sodstva, da bi v Bolgariji spoštovalo primarnost prava Evropske unije. Trdi, da bolgarska zakonodaja vsebuje pravne določbe, ki so v nasprotju z Direktivo Sveta 93/13/EGS z dne 5. aprila 1993 o nedovoljenih pogojih v potrošniških pogodbah, členom 47 Listine EU o temeljnih pravicah in načelom učinkovitosti. Vlagateljica peticije trdi, da je bilo njeno stanovanje zastavljeno kot jamstvo za hipotekarno posojilo, nato pa je zasebni sodni izvršitelj to stanovanje prodal, ne da bi izdal in zagotovil pravne dokumente. Po njenem mnenju določbe bolgarskega civilnega zakonika, zlasti določbe v zvezi s postopkom za plačilni nalog in postopkom izvršbe, ne zagotavljajo temeljne pravice do poštenega sojenja ter učinkovitih pravnih sredstev na podlagi členov 6 in 13 Evropske konvencije o človekovih pravicah. Vlagateljica peticije trdi tudi, da so okrožni sodniki v večini primerov že na začetku naredili napako, saj namenoma niso izrecno izdali sodnih aktov. Poleg tega trdi, da ni na voljo resnična pravna možnost, da se zoper ukrepe in neukrepanje zasebnih sodnih izvršiteljev vloži pritožba, ta položaj pa je še poslabšan, saj se nad njimi ne izvaja dejanski nadzor.

Thank you for your support, Т. М.

openPetition international