Finanzen

Jonathan Levy amerikai állampolgár által benyújtott 0421/2020. számú petíció egy kriptoeszköz-alap létrehozásának szükségességéről a kriptobűncselekmények áldozatai számára

Jonathan Levy
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 3 Wochen

A petíció benyújtója kifejti, hogy a kriptobűncselekmények áldozataitól évente több milliárd eurót csalnak ki. Rámutat, hogy az Európai Parlament már felszólított a kriptoeszközök szabályozását célzó intézkedésekre, de mindeddig nem különítettek el kriptoeszköz-alapot a közvetlenül kapcsolódó bűncselekmények áldozatainak kártalanítására. A petíció benyújtója ezért az áldozatok kártalanítására irányuló szabályozási rendszer bevezetését kéri. Petícióját a kriptoeszközöket célzó vagy felhasználó kriptobűncselekmények (csalás, kalózkodás és zsarolás) áldozatainak nevében nyújtja be. Az áldozatok különféle módokon kísérelték meg elvesztett javaik visszaszerzését, például eljárásokat indítottak nemzeti bíróságok előtt, feljelentéseket tettek nemzeti hatóságoknál, megpróbálták visszahívni a bankszámlájukról vagy a hitelkártyájukról kifizetett összegeket, illetve blokálni a megbízhatatlan partnereket. E jogorvoslatok egyike sem járt sikerrel, mert a kriptovaluta-ügyletek több joghatóságra kiterjedő jellegűek.

A petíció benyújtója hozzáfűzi, hogy (hasonlóképpen) a Bizottság és az európai ombudsman sem ismerte el magát illetékesnek ebben az ügyben. Sürgeti az Európai Parlamentet, hogy a digitális pénzügyi szolgáltatások valódi egységes piacának létrehozására irányuló uniós stratégia részeként lépjen fel közvetlenül a kriptoaktív bűncselekmények áldozatainak megsegítése érdekében.

Thank you for your support, Jonathan Levy

openPetition international