Finanzen

O potrebe zriadiť fond kryptoaktív pre obete trestných činov týkajúcich sa kryptomien

Jonathan Levy
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 3 Wochen

Predkladateľ petície uvádza, že obete trestných činov týkajúcich sa kryptomien sú ročne pripravené o miliardy eur. Poukazuje na to, že Európsky parlament už požadoval opatrenia na reguláciu kryptoaktív, a poznamenáva, že doteraz neboli vyčlenené žiadne financie na odškodnenie obetí trestných činov, ktoré s nimi priamo súvisia. Predkladateľ sa preto sa snaží o zavedenie regulačnej schémy na odškodnenie obetí. Vystupuje v mene obetí trestných činov týkajúcich sa kryptomien (podvod, pirátstvo a vydieranie), ktoré sa nezákonne zameriavajú na kryptoaktíva alebo ich zneužívajú na trestné účely. Obete sa pokúsili nahradiť svoje straty rôznymi spôsobmi, napríklad súdnym konaním na vnútroštátnych súdoch, podaním trestných oznámení na vnútroštátnych orgánoch, bankovými prevodmi, spätným zaúčtovaním platieb z kreditnej karty a sledovaním technológiou blockchainu. Pri žiadnom z týchto prostriedkov nápravy neboli úspešní z dôvodu, že transakcia s kryptomenami patrí pod viaceré jurisdikcie.

Predkladateľ takisto upozorňuje, že ani Komisia, ani európsky ombudsman sa nevyhlásili za kompetentných v tejto záležitosti. Naliehavo vyzýva Európsky parlament, aby v rámci svojej stratégie EÚ zameranej na vytvorenie skutočného jednotného trhu s digitálnymi finančnými službami konal priamo a pomohol obetiam trestných činov týkajúcich sa kryptomien.

Thank you for your support, Jonathan Levy

openPetition international