Verwaltung

Dotycząca prawa obywateli brytyjskich do podpisywania europejskiej inicjatywy obywatelskiej w sprawie obywatelstwa UE po brexicie

E. P.
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Petycja dotyczy trwającej europejskiej inicjatywy obywatelskiej zatytułowanej „Zachowanie obywatelstwa Unii Europejskiej”, którą obecnie można podpisywać. Składający petycję jest zaniepokojony faktem, że po brexicie wielu obywateli Zjednoczonego Królestwa nie będzie już mogło podpisać EIO i zostanie wykluczonych z inicjatywy, co potencjalnie może mieć bezpośredni wpływ na ich prawa jako obywateli UE. Według składającego petycję Komisja Europejska potwierdziła już, że podpisy obywateli Zjednoczonego Królestwa, którzy mogli poprzeć tę europejską inicjatywę obywatelską przed wystąpieniem Zjednoczonego Królestwa z UE nie będą się liczyć po wystąpieniu. Składający petycję wzywa Parlament Europejski do rozważenia tych kwestii i podjęcia działań mających na celu utrzymanie obywatelstwa UE i związanych z nim praw jednakowo dla wszystkich obywateli UE.

Thank you for your support, E. P.
pro

contra