Gesundheit

Volt Europa & Homeless Entrepreneur
  1. Launched June 2020
  2. Time remaining 6 days

Składająca petycję zwraca się do Komisji Petycji o potępienie braku możliwości pozostania „w domu” w związku z pandemią COVID-19 w przypadku ponad 4 mln bezdomnych Europejczyków, podkreśla również, że obecne skutki gospodarcze mogą doprowadzić nawet do zwiększenia liczby osób zagrożonych bezdomnością. Składająca petycję wzywa Unię Europejską do zapewnienia, by nikt nie został pominięty, ponieważ walka z pandemią musi obejmować wszystkich, aby możliwe było powstrzymanie rozprzestrzeniania się wirusa. Składająca petycję odnosi się do szeregu dobrych praktyk w państwach członkowskich, oferujących również sektorom gospodarki, które znalazły się w trudnej sytuacji, możliwość czerpania korzyści z działań służących wspieraniu osób bezdomnych. Składająca petycję uważa, że Unia powinna teraz podjąć wspólne działania w celu wdrożenia w całej Unii środków w dziedzinie mieszkalnictwa zapewniających realizację strategii Home First. W internetowej wersji petycji wezwano Parlament Europejski do wydania w tej sprawie trzech rodzajów wytycznych dla państw członkowskich UE.

Thank you for your support, Volt Europa & Homeless Entrepreneur

openPetition international