Umwelt

0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Składająca petycję informuje o zanieczyszczeniu gleby i powietrza we wschodnich dzielnicach Rzymu, spowodowanym niebezpiecznym nielegalnym składowaniem i spalaniem odpadów na osiedlach nomadów i na terenach sąsiadujących. Praktyka ta, znana jako „region pożarów”, polega na łączeniu śmiertelnej mieszanki niebezpiecznych, zakopanych lub spalonych odpadów z toksycznymi oparami i paliwami w nielegalnym systemie przetwarzania odpadów, jak również na nielegalnym odzysku złomu uzyskanego w sposób niedozwolony. Na szczeblu europejskim Komisja podjęła działania i przeprowadziła w 2014 r. badanie (EU PILOT 6165/14/ENVI) mające na celu ustalenie naruszeń dyrektywy ramowej w sprawie odpadów w zakresie ochrony zdrowia ludzkiego i środowiska (art. 13 dyrektywy 2008/98/WE), przy czym właściwe organy (ministerstwa i organy administracji gminnej) zobowiązały się do przyjęcia odpowiednich środków w celu zwalczania nielegalnego składowania i spalania odpadów toksycznych oraz w celu oczyszczenia dotkniętych nimi obszarów. Na poziomie krajowym i lokalnym praktyka ta była przedmiotem dochodzenia prowadzonego przez „parlamentarną komisję ds. warunków bezpieczeństwa i pogarszania się stanu miast i ich przedmieść”, a także podlegała monitorowaniu przez regionalną agencję techniczną ds. ochrony środowiska ARPA Lazio. Pomimo wyjątkowych środków zapowiedzianych przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji Gminnej (w tym kontroli wojskowej na dotkniętych obszarach), analizy przeprowadzone na miejscu latem 2017 r. wykazały ogromne ilości materiałów zanieczyszczających i czynników chorobotwórczych (dioksyny i furany). W związku z tym składająca petycję zwraca się do instytucji europejskich o współpracę z właściwymi władzami krajowymi w celu ustalenia ewentualnych naruszeń zobowiązań wspólnotowych w tej dziedzinie.

Thank you for your support, Roberta Angelilli
pro