Umwelt

Mérgező hulladék Rómában történő jogellenes felhalmozásáról és elégetéséről

Roberta Angelilli
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

A petíció benyújtója szerint Róma keleti kerületeiben szennyezetté vált a föld és a levegő, mivel a turizmus által érintett helyszíneken és a környező területeken jogellenesen veszélyesen halmoznak fel és égetnek el hulladékot. A „tűz földje” néven ismert gyakorlat következtében elásott vagy elégetett hulladék veszélyes keveréke terjed, amely a mérgező gázokkal keveredve fenntart egy jogellenes hulladékfeldolgozó rendszert, illetve a nem engedélyezett módon szerzett fémhulladék jogellenes kinyerésének rendszerét. Európai szinten a Bizottság 2014-ben felmérést végzett (EU PILOT 6165/14/ENVI), amelynek célja a hulladékokról szóló keretirányelvnek az emberi egészség és a környezet védelmével kapcsolatos bármely megsértésének azonosítása volt (a 2008/98/EK irányelv 13. cikke). Az illetékes hatóságok (minisztériumok és helyi közigazgatási szervek) kötelezettséget vállaltak, hogy végrehajtják a mérgező hulladék jogellenes felhalmozásának és elégetésének gyakorlata elleni küzdelemhez szükséges megfelelő intézkedéseket, illetve megtisztítják az érintett területeket. A gyakorlatot nemzeti és helyi szinten a „városok és peremkerületeik biztonsági feltételeivel és állapotromlásával foglalkozó parlamenti bizottság” vizsgálta, illetve az „ARPA Lazio” műszaki regionális környezetvédelmi hatóság figyelte meg. A Belügyi és Települési Közigazgatási Minisztérium által bejelentett rendkívüli intézkedések, köztük az érintett területek katonai ellenőrzése ellenére a 2017 nyarán végrehajtott helyszíni elemzések során hatalmas mennyiségű szennyezőanyagot és kórokozót fedeztek fel (dioxinok és furánok). Ennek eredményeként a petíció benyújtója kéri, hogy az európai intézmények az illetékes nemzeti hatóságokkal együtt dolgozva azonosítsák a közösségi kötelezettségek valamennyi lehetséges megsértését a kérdéssel kapcsolatosan.

Thank you for your support, Roberta Angelilli
pro