Umwelt

Privind eliminarea ilegală a deșeurilor și arderea deșeurilor toxice în Roma

Roberta Angelilli
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Petiționara raportează poluarea solului și a aerului din cartierele estice ale Romei, cauzată de eliminarea ilegală a deșeurilor periculoase și arderea acestora în siturile turistice și în zonele învecinate. Practica, cunoscută drept „pământ în flăcări”, răspândește un cocktail mortal de deșeuri îngropate sau incinerate periculoase care se combină cu vaporii toxici și alimentează un sistem ilegal de tratare a deșeurilor, precum și recuperarea ilegală a deșeurilor metalice, obținute prin mijloace neautorizate. La nivel european, Comisia a acționat prin desfășurarea unei anchete în 2014 (EU PILOT 6165/14/ENVI) care viza identificarea oricăror încălcări ale Directivei-cadru privind deșeurile cu privire la protecția sănătății populației și a mediului (articolul 13 din Directiva 2008/98/CE) și angajamentul autorităților competente (ministere și administrații municipale) de a adopta măsurile adecvate pentru combaterea practicii de eliminare ilegală a deșeurilor și arderea deșeurilor toxice, precum și pentru curățarea zonelor afectate. La nivelul național și local, practica a făcut obiectul unei investigații a „comisiei parlamentare privind condițiile de siguranță și deteriorarea orașelor și a periferiilor acestora” și a fost monitorizată, de asemenea, de agenția regională tehnică pentru protecția mediului, „ARPA Lazio”. În pofida măsurilor excepționale anunțate de Ministerul Afacerilor Interne și de administrația municipală (inclusiv controlul militar în zonele afectate), analizele la fața locului desfășurate în vara anului 2017 au scos în evidență nivelurile enorme ale materialelor poluante și ale agenților patogenici (dioxine și furani). Drept urmare, petiționara solicită ca instituțiile europene să colaboreze cu autoritățile competente naționale pentru a identifica toate încălcările posibile ale obligațiilor comunitare în acest domeniu.

Thank you for your support, Roberta Angelilli
pro