Trinkwasser

Z jednym dodatkowym podpisem, w sprawie budowy oczyszczalni ścieków w Apulii

E. P.
  1. Launched 14/01/2020

Składający petycję twierdzi, że ścieki z miejscowości Manduria i Sava w Apulii są przesyłane do zakładu położonego w odległości mniejszej niż pięć kilometrów od wybrzeża Apulii, który zrzuca je do morza. Awaryjny kolektor kanalizacyjny jest połączony z portem turystycznym i plażą. W pobliżu kolektora znajduje się rezerwat przyrody. Składający petycję wyraża zaniepokojenie z powodu pogorszenia się jakości wód przybrzeżnych w wyniku zrzucania ścieków do morza. Ponadto układanie rur kanalizacyjnych na odcinku o długości powyżej 30 km skutkuje niszczeniem śródziemnomorskiej roślinności, winnic i gajów oliwnych. Mimo że nie przedłożono jeszcze ostatecznego projektu, już rozpoczęto prace budowlane związane z oczyszczalnią ścieków. Składający petycję wzywają do wstrzymania projektu i znalezienia rozwiązania o niewielkim wpływie na środowisko i stwarzającego niewielkie zagrożenie środowiskowe.

Thank you for your support, E. P.