Administration

Z Európai Unióban a fogyasztók ellen elkövetett pénzügyi kibertámadások megelőzéséről, üldözéséről és megtérítéséről

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

A petíció benyújtója kifogásolja, hogy bár az Európai Unió célul tűzte ki a szabadság, a biztonság és a jog érvényesülésén alapuló térség fenntartását és fejlesztését, valamint a fogyasztóvédelem magas szintjének biztosítását, ezek a kezdeményezések mindeddig nem vezettek eredményre a kiberbűnözés megelőzése terén. Továbbra is prioritásként kell kezelni a kiberbűnözés növekvő fenyegetése elleni küzdelmet és különösen a fogyasztók számára biztonságos pénzügyi környezet biztosítását. A petíció benyújtója rámutat, hogy az európai fogyasztók ki vannak téve annak a veszélynek, hogy elveszítik megtakarításaikat a szervezett nemzetközi bűnözői hálózatok által működtetett, rendkívül jól szervezett online befektetési csalások és más típusú csalások miatt, amelyek pénzmosást és terrorista tevékenységeket is magukban foglalnak. A petíció benyújtójának véleménye szerint ezek a szervezetek, vállalkozások és egyének a büntetőeljárás indulásától való félelem vagy annak fenyegetése nélkül működnek. A kiberbűnözés miatti pénzügyi veszteségek mértéke és az esetek száma gyorsan nő. A petíció benyújtója ezért arra kéri az Európai Parlamentet, hogy kezdeményezzen megelőző intézkedéseket, valamint európai szintű figyelemfelkeltő és oktatási kampányokat annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az ilyen típusú bűncselekményekre. Kéri továbbá, hogy ösztönözzék a nemzeti hatóságok közötti együttműködést és koordinációt az Európai Unióban, ezért kéri egy független és decentralizált hatóság létrehozását az Európai Unión belül, amely hatáskörrel rendelkezik az európai fogyasztókkal szembeni ilyen jellegű kiberbűncselekmények kivizsgálására és üldözésére. A petíció benyújtója úgy véli, hogy a büntetőjogot európai szinten kellene módosítani és korszerűsíteni a jogi személyek büntetőjogi felelőssége tekintetében. A petíció benyújtója kéri továbbá a fogyasztók kollektív érdekeinek védelmét szolgáló képviseleti keresetekre vonatkozó irányelv gyors elfogadását, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy egyesítsék erőiket az ilyen jogellenes gyakorlatokkal szemben, és kollektív pereket indítsanak a kártérítés érdekében.

Link to the petition

Image with QR code