Administration

U ime EFRI-ja (Europske inicijative za obnovu fondova, engl. European Funds Recovery Initiative) o sprečavanju, tuženju i povratu u vezi s financijskim kibernapadima protiv potrošača u Europskoj uniji

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Podnositelj predstavke žali se na činjenicu da, iako si je Europska unija postavila cilj održavanja i razvoja područja slobode, sigurnosti i pravde, kao i osiguranja visoke razine zaštite potrošača, te inicijative dosad nisu proizvele rezultate u polji sprečavanja kiberkriminala. Borba protiv rastuće prijetnje od kiberkriminala i, osobito, osiguranje sigurnog financijskog okruženja za potrošače moraju ostati prioriteti. Podnositelj predstavke ističe da europskim potrošačima prijeti rizik od gubitka ušteđevina zbog iznimno dobro organiziranih internetskih investicijskih prevara i drugih oblika prevara, uključujući pranje novca i terorističke aktivnosti kojima upravljaju organizirane transnacionalne kriminalne mreže. Prema mišljenju podnositelja predstavke, te organizacije, poduzeća i pojedinci djeluju bez straha ili prijetnje kaznenog progona. Financijski gubici zbog kiberkriminala i broj slučajeva kiberkriminala sve su veći. Podnositelj predstavke stoga od Europskog parlamenta zahtijeva da na razini Europe pokrene preventivne mjere te kampanje podizanja svijesti i edukativne kampanje kako bi privukao pozornost na tu vrstu kriminala. Također zahtijeva poticanje suradnje nacionalnih tijela diljem Europske unije i koordinacije među njima, zbog čega i poziva na stvaranje neovisnog i decentraliziranog tijela unutar Europske unije ovlaštenog za istraživanje i kazneni progon takvih kiberkriminaliteta protiv europskih potrošača. Podnositelj predstavke smatra da bi se kazneno pravo trebalo izmijeniti i modernizirati na razini Europe u pogledu kaznenopravne odgovornosti korporacija. Podnositelj predstavke također poziva na brzo usvajanje Direktive o zajedničkim tužbama radi zaštite kolektivnih interesa potrošača, što će potrošačima omogućiti da udruže snage protiv takvih nezakonitih praksi te da podignu kolektivne tužbe radi ishođenja naknade štete.

Link to the petition

Image with QR code