Handelspolitik

Z Európai Gyógyszerügynökség (EMA) székhelyének Amszterdamba történő áthelyezéséről

Comune di Milano
  1. Launched 25/02/2020

A petíció benyújtója annak az eljárásnak a jogellenességét kifogásolja, amelynek keretében Amszterdamot választották az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új székhelyének helyszínéül. A petíció benyújtója továbbá eljárást indított a Törvényszéken a Tanácsnak az EMA brexitet követő új székhelyének kiválasztásával kapcsolatos, 2017. november 20-i döntése visszavonásáért. A petíció benyújtójának véleménye szerint az EMA új székhelyének sorsolással történő kiválasztása hatalommal való visszaélésnek minősül. Ez az eljárás nem vezethet technikai értékelések és egyes előre meghatározott kritériumok alapján történő, átlátható döntéshozatali eljáráshoz. A petíció benyújtójának panasza szerint lehetetlen volt megfelelően értékelni Milánó és Amszterdam két pályázatát. A petíció benyújtója a megfelelő ügyintézés és az átláthatóság alapelveinek megsértését feltételezi. A petíció benyújtója kiemeli, hogy Hollandia nem közölt teljesen pontos információkat az EMA székhelyéül szolgáló helyiségek rendelkezésre állásáról, így veszélybe kerülhet az EMA működésének folytonossága. A petíció benyújtójának állítása szerint nem tartották megfelelően tiszteletben az Európai Parlament előjogait, hiszen az uniós ügynökségek székhelyével kapcsolatos döntéseket a rendes jogalkotási eljárásnak megfelelően kellene meghozni. A petíció benyújtója felhívja az Európai Parlamentet, hogy megfelelő időben avatkozzon be az uniós jogszabályok tiszteletben tartásának biztosítása érdekében. A petíció benyújtója továbbá meghallgatását kéri az Európai Parlamenttől, hogy új információkat közölhessen a szóban forgó kérdésről.

Thank you for your support, Comune di Milano