Handelspolitik

V imenu mesta Milano, o selitvi sedeža Evropske agencije za zdravila (EMA) v Amsterdam ,

Comune di Milano
  1. Launched 25/02/2020

Vlagatelj peticije obsoja nezakonitost postopka, v katerem je bil Amsterdam izbran za novi sedež Evropske agencije za zdravila (EMA). Na Splošnem sodišču je vložil tožbo za razveljavitev sklepa Sveta z dne 20. novembra 2017 o izboru novega sedeža agencije EMA po izstopu Združenega kraljestva iz EU. Po njegovem mnenju gre pri izboru novega sedeža agencije z žrebom za zlorabo pooblastil, saj na ta način ni mogoč pregleden postopek odločanja na podlagi tehničnih ocen in posebnih vnaprej določenih meril. Vlagatelj peticije se pritožuje, da vlog Milana in Amsterdama ni bilo mogoče ustrezno oceniti, in trdi, da so bila kršena načela dobrega upravljanja in preglednosti. Poudarja, da Nizozemska ni zagotovila popolnoma točnih informacij o razpoložljivosti prostorov za sedež agencije EMA, zato bi bila lahko ogrožena neprekinjenost njenega poslovanja. Vlagatelj peticije trdi, da posebne pravice Evropskega parlamenta niso bile ustrezno spoštovane, saj bi bilo treba sklepe o sedežih agencij EU sprejemati v skladu z rednim zakonodajnim postopkom. Evropski parlament poziva, naj pravočasno posreduje, da bi zagotovil spoštovanje prava EU. Prosi tudi za posvetovanje z Evropskim parlamentom, na katerem bi lahko predložil nove informacije v zvezi s temi vprašanji.

Thank you for your support, Comune di Milano