Handelspolitik

U ime grada Milana, o premještanju sjedišta Europske agencije za lijekove (EMA) u Amsterdam

Comune di Milano
  1. Launched 25/02/2020

Podnositelj predstavke osuđuje nezakonitost postupka za odabir Amsterdama kao novog sjedišta Europske agencije za lijekove (EMA). Podnositelj predstavke dovodi u pitanje postupak Općeg suda za ukidanjem odluke Vijeća od 20. studenoga 2017. o odabiru novog sjedišta EMA-e nakon Brexita. Podnositelj predstavke smatra da je odabir novog sjedišta EMA-e ždrijebom zlouporaba ovlasti. To ne bi dovelo do transparentnog postupka donošenja odluka na temelju tehničkih procjena i određenih prethodno utvrđenih kriterija. Podnositelj predstavke žali se kako je bilo nemoguće ispravno procijeniti dvije prijave gradova Milana i Amsterdama. Podnositelj predstavke tvrdi da je došlo do kršenja načela dobre uprave i transparentnosti. Podnositelj predstavke naglašava da Nizozemska nije pružila u potpunosti ispravne informacije u pogledu dostupnosti prostora za sjedište EMA-e, čiji bi se kontinuitet poslovanja mogao ugroziti. Podnositelj predstavke navodi da ovlasti Europskog parlamenta nisu ispoštovane, s obzirom na to da bi se odluke o sjedištima agencija EU-a trebale donositi u skladu s redovnim zakonodavnim postupkom. Podnositelj predstavke poziva na pravovremenu intervenciju Europskog parlamenta radi osiguravanja poštivanja prava EU-a. Podnositelj predstavke traži i da ga se sasluša pred Europskim parlamentom kako bi pružio nove informacije u vezi s navedenim pitanjima.

Thank you for your support, Comune di Milano