Versorgung

Z 52 359 podpisami, w sprawie nierówności w płatnościach w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE na Litwie

European Parliament
9 Supporters 9 in European Union
  1. Launched 20/01/2020

The petitioner states that Litewscy rolnicy kwalifikują się do wsparcia bezpośredniego w ramach UECommon Agricultural Policy (CAP) od momentu przystąpienia tego kraju do UE, ale otrzymują znacznie niższe płatności niż ich koledzy w krajach Europy Zachodniej. Lithuanian farmers are not receiving Rolnikom nie przyznaje się sprawiedliwych i równych, niedyskryminujących płatności, mimo że spełniają oni wymogi w zakresie ochrony środowiska, bezpieczeństwa żywności i dobrostanu zwierząt. Składający petycję zarzuca, że płatności te miały charakter dyskryminacyjny w 2014 r., czyli po upływie dziesięcioletniego okresu przejściowego. Po reformie wspólnej polityki rolnej UE (WPR) na kolejny okres finansowy 2014–2020 litewscy rolnicy i przedsiębiorstwa rolne nadal będą w niekorzystnej sytuacji i będą dyskryminowani przy przyznawaniu środków na wdrażanie WPR. Nierówność płatności w ramach WPR przyczynia się do emigracji litewskich rolników do innych państw członkowskich UE, które są bardziej rozwinięte i lepiej wspierane ze środków UE.

Thank you for your support, European Parliament