Handelspolitik

W sprawie niemieckiej dopłaty środowiskowej na samochody elektryczne

B. A.
  1. Launched June 2020
  2. Time remaining 2 days

Składający petycję sprzeciwia się dopłacie środowiskowej przyznawanej przez niemiecki Federalny Urząd ds. Gospodarki i Kontroli Eksportu (BAFA). Podnosi on, że mniejsi producenci nie otrzymują od BAFA żadnego wsparcia, ponieważ ich przyjazne konsumentom ceny nie pozwalają na rabat, mimo że ich pojazdy spełniają kryteria wspomnianej zachęty finansowej skłaniającej do kupna pojazdu. Twierdzi on, że BAFA wywiera pośredni wpływ na kalkulację cen dokonywaną przez producentów pojazdów. Gdyby BAFA rzeczywiście chciała promować pojazdy elektryczne w sposób niezależny i bezstronny, finanse producentów nie miałyby żadnego wpływu na poziom wkładu państwa. Składający petycję twierdzi, że Unia Europejska analizuje obecnie zgodność dopłaty środowiskowej z prawem Unii, i zwraca się o uwzględnienie jego petycji.

Thank you for your support, B. A.

openPetition international