Umwelt

W imieniu Publicznej Rady na rzecz Sprawiedliwości, w sprawie domniemanego systematycznego nieprzestrzegania przepisów europejskich dotyczących ochrony zdrowia ludzkiego przed przemysłowymi zanieczyszczeniami chemicznymi

Обществен съвет за правосъдие
  1. Launched 29/04/2020

Składający petycję w imieniu stowarzyszenia Publiczna Rada na rzecz Sprawiedliwości skarży się na domniemane systematyczne nieprzestrzeganie przepisów europejskich dotyczących ochrony zdrowia ludzkiego przed przemysłowymi zanieczyszczeniami chemicznymi w mieście Ruse (Bułgaria). Przywołuje on rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH), dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/75/UE w sprawie emisji przemysłowych (zintegrowane zapobieganie zanieczyszczeniom i ich kontrola) oraz dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/1/WE dotyczącą zintegrowanego zapobiegania zanieczyszczeniom i ich kontroli. Składający petycję twierdzi, że w mieście Ruse zakład produkcyjny pewnego przedsiębiorstwa działa w taki sposób, że przez całą dobę uwalnia zapachy i szkodzi ludności. Twierdzi on, że odpowiedzialne organy w Republice Bułgarii odmawiają zmuszenia tego przedsiębiorstwa do przestrzegania przepisów europejskich.Informacja– Petycja nr 1259/2019 dotyczy tej samej kwestii.

Thank you for your support, Обществен съвет за правосъдие