Handelspolitik

W sprawie sztucznie skróconego cyklu życia żarówek i innych produktów gospodarstwa domowego sprzedawanych w UE

André Kauper
  1. Launched 25/02/2020

Składający petycję protestuje przeciwko sprzedawaniu na jednolitym rynku produktów nienadających się do naprawy oraz domaga się ograniczenia posiadanej przez producentów swobody w zakresie wytwarzania produktów z celowo krótką żywotnością. Przytacza przykład żarówek o ograniczonym okresie świecenia i ekspresów do kawy wykonanych z tanich części, które nie mogą zostać ani wymienione, ani naprawione przez producenta i sprzedawców. Składający petycje wyraża obawę, że taki model produkcji i konsumpcji jest niekorzystny dla konsumentów i szkodliwy dla środowiska oraz przyczyni się do pogorszenia problemów związanych ze środowiskiem i zmianą klimatu. Według niego praktyki handlowe leżące u podstaw tego trendu przypominają kartel i wzywa do przyjęcia nowej strategii regulacyjnej w celu ochrony konsumentów i środowiska.

Thank you for your support, André Kauper