Handelspolitik

Ve věci plánovaného zastarávání žárovek a jiných výrobků pro domácnost, které se prodávají v EU

André Kauper
  1. Launched 25/02/2020

Předkladatel se ohrazuje proti rozšíření neopravitelných výrobků prodávaných na jednotném trhu a vyzývá k omezení možnosti výrobců vyrábět zboží za použití strategie plánovaného zastarávání. Předkladatel odkazuje na příklad žárovek s omezenou dobou trvání záření a kávovarů vyrobených s použitím levných součástek, které výrobci a distributoři nemohou vyměnit ani opravit. Předkladatel vyjadřuje znepokojení nad tím, že tento způsob výroby a spotřeby není příznivý pro spotřebitele ani pro životní prostředí a bude mít za následek zhoršení problémů souvisejících s životním prostředím a změnou klimatu. Obchodní praktiky, na nichž je tento trend založen, se podle něj podobají kartelovým dohodám. Žádá o novou regulační strategii na ochranu spotřebitele a životního prostředí.

Thank you for your support, André Kauper