Handelspolitik

O planiranom zastarijevanju žarulja i ostalih kućanskih proizvoda koji se prodaju u EU-u

André Kauper
  1. Launched 25/02/2020

Podnositelj predstavke protivi se rasprostranjenosti proizvoda koji se ne mogu popraviti i koji se prodaju na jedinstvenom tržištu te poziva na ograničavanje slobode proizvođača u pogledu proizvodnje robe sa strategijom planiranog zastarijevanja. Podnositelj predstavke upućuje na primjer žarulja s ograničenim trajanjem luminiscencije i aparata za kavu proizvedenih od jeftinih sastavnih dijelova koje proizvođači i preprodavači ne mogu niti zamijeniti niti popraviti. Podnositelj predstavke zabrinut je zbog činjenice da taj način proizvodnje i potrošnje nije povoljan ni za potrošače ni za okoliš te da će dovesti do pogoršanja problema povezanih s okolišem i klimatskim promjenama. On smatra da je navedena poslovna praksa povezana s tim trendom slična kartelima i poziva na novu regulatornu strategiju za zaštitu potrošača i okoliša.

Thank you for your support, André Kauper