Rente

0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Składająca petycję twierdzi, że rząd Hiszpanii odmawia kobietom, których oficjalnie zarejestrowani konkubenci zmarli, prawa do renty wdowiej ze względu na fakt, że w roku śmierci partnera ich dochody były większe od dochodów partnera. Zgodnie z obowiązującymi w Hiszpanii przepisami (art. 221 ustawy o zabezpieczeniu społecznym nr 40/2007) uzyskanie uprawnień do renty wdowiej wymaga, by partnerzy byli od siebie ekonomicznie uzależnieni. Wydaje się jednak, że ten przypadek nie dotyczy partnerstw zarejestrowanych jako małżeństwa. Składająca petycję utrzymuje, że stanowi to dyskryminację i naruszenie ochrony zapewnianej rodzinom składającym się z par niepozostających w związku małżeńskim i ich dzieci.

Thank you for your support, Silvia Oñate Moya
pro