Handelspolitik

W sprawie praw podstawowych osób z nieuznanymi niepełnosprawnościami

N. R.
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019
  2. Time remaining 2 days

Składający petycję skarży się na brak spójnej definicji „niepełnosprawności” w Unii Europejskiej. Apeluje o przyjęcie holistycznej definicji tego pojęcia, obejmującej niepełnosprawności nieuwzględnione w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych opracowanej przez Światową Organizację Zdrowia. Składający petycję argumentuje, że brak harmonizacji w tej kwestii prowadzi do niespójności w uznawaniu niepełnosprawności. W efekcie niektóre osoby z niepełnosprawnościami nie kwalifikują się do uzyskania wsparcia, którego potrzebują. Składający petycję twierdzi, że taka sytuacja nie pozwala osobom dotkniętym nieuznawanymi niepełnosprawnościami korzystać z przysługujących im praw podstawowych gwarantowanych Kartą praw podstawowych Unii Europejskiej.

Thank you for your support, N. R.

openPetition international