Soziales

W sprawie odmowy świadczeń opieki zdrowotnej dla osób niepełnosprawnych w Rumunii

Constantin Vladescu
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Składający petycję jest osobą o znacznym stopniu niepełnosprawności. Ma cukrzycę, amputowano mu jedną nogę, a jedna ręka jest całkowicie sparaliżowana. Skarży się on, że rumuńskie organy, zwłaszcza państwowy zakład ubezpieczeń zdrowotnych, odmawiają mu dostępu do odpowiednich protez i elektrycznego wózka inwalidzkiego, co jest naruszeniem Konwencji ONZ o prawach osób niepełnosprawnych oraz obowiązujących przepisów rumuńskich. W konsekwencji składający petycję jest kompletnie unieruchomiony w łóżku, na czym cierpi jakość jego życia. Składający petycję podkreśla, że sytuacje podobne do jego są bardzo częste, ale że powszechna korupcja i niekompetencja panujące w rumuńskim państwowym systemie opieki zdrowotnej oraz w krajowym urzędzie ds. osób niepełnosprawnych zniechęcają bardzo wrażliwe osoby niepełnosprawne do upominania się o swoje prawa i należności.

Thank you for your support, Constantin Vladescu