Soziales

относно отказа на здравни грижи за лица с увреждания в Румъния

Constantin Vladescu
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Вносителят на петицията е със сериозни увреждания: той е с диабет, един ампутиран крак и напълно парализирана ръка. Оплаква се, че румънските власти, в частност Националният здравноосигурителен институт (CNAS), му отказват достъп до подходящи протези и електрическа инвалидна количка в нарушение на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и действащото румънско законодателство. В резултат на това той е напълно обездвижен на легло, а качеството му на живот е много ниско. Вносителят на петицията подчертава, че подобни ситуации са много често срещано явление, а ширещата се корупция и некомпетентност в националната система на здравеопазването в Румъния и в Националния орган за хора с увреждания (ANPD) възпира тези така уязвими лица с увреждания да търсят правата си.

Thank you for your support, Constantin Vladescu