Tiere

W sprawie ochrony niedźwiedzia brunatnego w Rumunii

F. I.
  1. Launched April 2020
  2. Time remaining 7 months

Składający(a) petycję potępia działania organów lokalnych w czterech okręgach o dużych populacjach niedźwiedzia brunatnego, ponieważ wywierają one bezpośredni wpływ na siedliska tych zwierząt i zmuszają je do opuszczania terytoriów, przez co rośnie częstotliwość interakcji między człowiekiem a niedźwiedziem. Według składającego(j) petycję organy lokalne przymykają oko na masowe nielegalne pozyskiwanie drewna i zatwierdzają budowę domów mieszkalnych na obszarach oddalonych, w tym w parkach narodowych, gdzie zgodnie z przepisami nie wolno budować. Ponadto składający(a) petycję twierdzi, że Rumunia jest jednym z niewielu państw europejskich, gdzie pojazdy mogą się poruszać po drogach leśnych, nie stosuje się przepisów ani kar pieniężnych wobec osób, które zmieniają zachowanie dzikich zwierząt, i gdzie nie ma żadnych mostów dla zwierząt (ekoduktów) umożliwiających bezpieczne przemieszczanie się dzikich zwierząt nad autostradami i drogami szybkiego ruchu.

Thank you for your support, F. I.

openPetition international