Verkehr

W sprawie niepewności prawa dotyczącej statków pod banderą belgijską w przypadku obywateli Unii

Petitioner
255 Supporters 255 in European Union
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję twierdzi, że po wejściu w życie z dniem 1 lipca 2018 r. ustawy o statkach rekreacyjnych co najmniej 50 % właścicieli statku pod banderą belgijską – niezależnie od tego, czy są osobą fizyczną czy prawną – musi być rezydentami w Belgii. Składający petycję twierdzi, że te nowe przepisy prowadzą do poważnej niepewności prawa dla wszystkich obywateli Unii, którzy zgodnie z wcześniejszymi przepisami postanowili zarejestrować swoje statki w Belgii. Brak wspólnego prawodawstwa europejskiego w sprawie żeglugi rekreacyjnej sprawia, że od obywateli Unii wymaga się, by przestrzegali bardzo zróżnicowanych przepisów w zależności od państwa członkowskiego bandery. W związku z tym składający petycję wzywa Parlament Europejski do zagwarantowania praw obywateli Unii dotkniętych tą zmianą ustawodawstwa oraz apeluje do właściwych organów o poszanowanie zasady pewności prawa i niestosowanie tych ustaw z mocą wsteczną.

openPetition international