Zusammenleben

W sprawie dyskryminujących praktyk Jugendamtu i państwa niemieckiego przeciwko rodzicom, którzy nie mają niemieckiego obywatelstwa, w sporach transgranicznych dotyczących opieki nad dziećmi

Mariapia Tolo
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Składająca petycję skarży się na jej zdaniem systematyczną dyskryminację rodziców, którzy nie mają niemieckiego obywatelstwa, w transgranicznych sporach dotyczących odpowiedzialności rodzicielskiej i opieki nad dziećmi. Składająca petycję twierdzi, że w ramach niemieckiego systemu prawa rodzinnego niemiecki urząd ds. dzieci i młodzieży (Jugendamt) zawsze przyznaje opiekę nad dzieckiem rodzicowi posiadającemu niemieckie obywatelstwo, powołując się przy tym na ochronę dobra dziecka. Jako przykład składająca petycję opisuje swoją sytuację: wyszła za mąż we Włoszech, po czym w 2015 r. wraz z mężem przeniosła się do Niemiec; w tym samym roku urodziła ich dziecko. Twierdzi także, że była ofiarą przemocy domowej. Składająca petycję krytykuje decyzję niemieckiego sądu rodzinnego, który przyznał opiekę nad dzieckiem jego ojcu, wskutek czego ona jako matka została pozbawiona możliwości karmienia dziecka piersią. Dlatego składająca petycję wzywa Parlament Europejski do podjęcia działań.

Thank you for your support, Mariapia Tolo
pro