Rechtstaatlichkeit

W sprawie dyskryminacji dotyczącej wynagrodzenia nowych urzędników sądowych w Grecji

Petitioner
29 Supporters 29 in European Union
Collection finished
  1. Launched April 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję twierdzi, że państwo greckie stosuje dyskryminację w odniesieniu do wynagrodzenia wypłacanego nowym urzędnikom sądowym w porównaniu z wynagrodzeniem i „świadczeniami osobistymi” płaconymi starszym urzędnikom sądowym, a także nowym urzędnikom służby cywilnej Ministerstwa Gospodarki i innych służb. Ponadto twierdzi on, że zgodnie z grecką konstytucją urzędnicy sądowi nie są urzędnikami służby cywilnej, a zatem nie powinni być uwzględnieni na jednej liście płac ustanowionej w 2011 r., ponieważ narusza to konstytucyjną zasadę podziału władzy. Twierdzi on również, że we wszystkich państwach UE pracownicy sądowi (greffier, Gerichtsschreiber) posiadają specjalną listę płac i w związku z tym uważa, że włączenie pracowników sądowych do jednej listy płac jest sprzeczne z podstawowymi zasadami UE.

openPetition international