Arbeit

W sprawie domniemanej dyskryminacji w związku z nieprzedłużeniem stosunku pracy oraz niezgodnościami z prawem wspólnotowym przepisów służb celnych

Wojciech Zieliński
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019
  2. Collection , last day

Składający petycję pracował jako funkcjonariusz celny w polskich służbach celnych od 1993 roku zajmując się kontrolą celną. To jeden z licznych funkcjonariuszy służby celnej zwolnionych w 2017 r. wskutek nie przedłużenia stosunku pracy tj. nie otrzymania propozycji dalszej pracy, wymaganej po zmianie stanu prawnego służb celnych po włączeniu ich pod nazwą Służby Celno-Skarbowe w struktury Krajowej Administracji Skarbowej. Zdaniem składającego petycję wpływ na nieprzedstawienie mu propozycji dalszej pracy miała jego przynależność do związku zawodowego „Celnicy PL” oraz aktywna działalność i krytyczne opinie wyrażane w związku ze zmianami procedur. Ponadto składający petycję poddaje w wątpliwość zwolnienie go ze służby wykluczające ze względu na specyficzną konstrukcję prawną możliwość ochrony sądowej, co jego zdaniem jest nie tylko niezgodne z prawem polskim, ale też niezgodne z Kodeksem Praw Podstawowych UE.

Thank you for your support, Wojciech Zieliński

openPetition international