Umwelt

W sprawie domniemanego naruszenia prawodawstwa unijnego dotyczącego środowiska w związku z budową drogi ekspresowej na obszarze Natura 2000

E. P.
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję wraz innymi mieszkańcami gminy położonej w dolinie rzeki Bobrzy informują o możliwym naruszeniu przepisów w trakcie wydawania pozwolenia na budowę drogi ekspresowej S-74 przebiegającej przez obszar Natura 2000. Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach dla przedsięwzięcia została podjęta na podstawie raportu o przewidywanym oddziaływaniu na środowisko, w którym proponowano sześć wariantów przebiegu drogi. Ostatecznie Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska wskutek presji społecznej przychylił się do wariantu, który prowadzi przez obszar chroniony rzeki Bobrzy i siedliska gatunków chronionych ptaków i zwierząt. Ponadto zdaniem składających petycję planowana inwestycja może spowodować degradację środowiska, wzrost hałasu i poziomu spalin.

Thank you for your support, E. P.

openPetition international