Umwelt

W imieniu stowarzyszenia „Plataforma Toledo Aire Limpio”, w sprawie konieczności zmiany polityki energetycznej i środowiskowej Unii Europejskiej w zakresie przetwarzania odpadów i gospodarowania nimi

Plataforma Toledo Aire Limpio
13 Supporters 13 in European Union
  1. Launched 17/10/2019

Składający petycję chciałby zmiany polityki energetycznej i środowiskowej w zakresie przetwarzania odpadów i gospodarowania nimi w taki sposób, aby położyć kres szkodliwym skutkom spalania odpadów, jakie, jego zdaniem, występują w La Sagra (Toledo). Składający petycję twierdzi, że La Sagra odczuwa skutki wyjątkowo silnych zanieczyszczeń pochodzących z dwóch dużych cementowni położonych na tym obszarze. Informuje również, że zakłady produkujące napój alkoholowy orujo w regionie uprawy drzew oliwnych w prowincji Toledo są źródłem emisji zanieczyszczeń i uwalniają do atmosfery tłusty dym, który przenika do okolicznych domów i wywołuje u mieszkańców problemy z oddychaniem. Składający petycję uważa, że występuje znaczna rozbieżność między tym, co UE stanowi w swoim prawodawstwie dotyczącym ochrony środowiska a tym, co faktycznie dzieje się w terenie, co widać w gospodarce o obiegu zamkniętym we Wspólnocie Autonomicznej Kastylia-La Mancha.

Thank you for your support, Plataforma Toledo Aire Limpio