Umwelt

W imieniu Pollinis France, w sprawie wpływu stosowania fungicydów SDHI na zdrowie ludzi i na ekosystemy

POLLINIS France
7 Supporters 7 in European Union
  1. Launched 08/11/2019

Składający petycję twierdzi, że fungicydy SDHI, poza korzystnym działaniem, mają również skutki uboczne, które są szkodliwe dla kilku innych żywych organizmów w zależności od dawki i czasu ich ekspozycji na fungicydy SDHI. Jego zdaniem obecne ramy prawne zostały ustanowione bez należytego uwzględnienia stale aktualizowanych danych naukowych, a metodologia testów nie jest właściwa do pomiaru poważnego zagrożenia stwarzanego przez fungicydy. Składający petycję wymienia szereg danych naukowych, podkreślając wagę zagrożenia spowodowanego stosowaniem fungicydów SDHI. Wzywa on Parlament Europejski do dokonania ponownej oceny wpływu tych substancji na zdrowie ludzi, ekosystemy i owady zapylające, jak przewidziano w rozporządzeniu (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin.

Thank you for your support, POLLINIS France