Gesundheit

W imieniu mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumaine, w sprawie domniemanego naruszenia dyrektywy wodnej w zarządzaniu jeziorem Ülemiste (Estonia)

Petitioner
88 Supporters 88 in European Union
Collection finished
  1. Launched April 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składająca petycję twierdzi, że jezioro Ülemiste zapewnia wodę pitną mieszkańcom stolicy Estonii, Tallina, i jej najbliższemu otoczeniu. Zgodnie z dyrektywą wodną jezioro górne to obszar chroniony. Na mocy art. 28 ust. 5 estońskiej ustawy o wodzie zezwala się na zmniejszenie strefy ochrony sanitarnej jeziora Ülemiste przez działania budowlane na brzegu jeziora, który jest wykorzystywany do pozyskiwania wody pitnej. Działanie takie zagroziłoby zaopatrzeniu w wodę w regionie i prawdopodobnie doprowadziłoby do pogorszenia jakości wody pitnej. Składająca petycję utrzymuje, że estońska ustawa o wodzie narusza dyrektywę 2000/60/WE i dyrektywę 98/83/WE w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, a także art. 191–193 TFUE. Składająca petycję przypomina, że państwa członkowskie mają możliwość przyjęcia bardziej rygorystycznych środków ochronnych w odniesieniu do zasobów wodnych. Jednak w tym przypadku Estonia złagodziła przepisy dotyczące wody pitnej w porównaniu z normami UE regulującymi tą sytuację.

openPetition international