Gesundheit

O navodnom kršenju Direktive o vodama pri upravljanju jezerom Ülemiste (Estonija)

mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)
  1. Launched 09/04/2020

Podnositeljica predstavke navodi da jezero Ülemiste osigurava vodu za piće stanovnicima estonskog glavnog grada Tallinna i njegove neposredne okolice. U skladu s Direktivom o vodama, gornje jezero zaštićeno je područje. U skladu s člankom 28. stavkom 5. estonskog Zakona o vodama dopušteno je smanjiti dio sanitarno zaštićenog područja jezera Ülemiste zbog građevinske aktivnosti na obali vode koja se koristi za crpljenje pitke vode. Time će se ugroziti jedina zaliha vode u regiji, a možda i kvaliteta vode za piće. Podnositeljica predstavke smatra da se estonskim Zakonom o vodama krše Direktiva 2000/60/EZ o vodama i Direktiva 98/83/EZ o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju, kao i članci 191. – 193. EFEU-a. Također podsjeća da države članice mogu donositi strože zaštitne mjere u pogledu vodnih resursa. U ovom je slučaju, međutim, Estonija ublažila zakonodavstvo o vodi za piće u odnosu na standarde EU-a u tom području.

Thank you for your support, mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)