Gesundheit

V mene neziskovej organizácie Eesti Roheline Liikumine, o údajnom porušení smernice o vode pri správe jazera Ülemiste (Estónsko)

mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)
  1. Launched April 2020
  2. Time remaining >2 Months

Predkladateľka petície uvádza, že jazero Ülemiste poskytuje pitnú vodu pre obyvateľov estónskeho hlavného mesta Tallinn a jeho bezprostredného okolia. Horné jazero je podľa smernice o vode chránenou oblasťou. Podľa článku 28 ods. 5 estónskeho zákona o vode je povolené zmenšiť časť oblasti sanitárnej ochrany jazera Ülemiste z dôvodu stavebnej činnosti na brehu vody, využívanej na odber pitnej vody. Ohrozí to jedinú zásobáreň pitnej vody v regióne a možno aj kvalitu pitnej vody. Predkladateľ petície zastáva názor, že estónsky zákon o vode porušuje smernicu 2000/60/ES o vode a smernicu 98/83/ES o kvalite vody určenej na ľudskú spotrebu, ako aj články 191 – 193 ZFEÚ. Predkladateľ petície pripomína, že členské štáty môžu prijať prísnejšie ochranné opatrenia týkajúce sa vodných zdrojov. V tomto prípade však Estónsko zmiernilo právne predpisy týkajúce sa pitnej vody v porovnaní s normami EÚ, ktoré sú určujúce v tejto oblasti.

Thank you for your support, mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)

openPetition international