Gesundheit

Ve věci údajného porušování směrnice o vodě správou jezera Ülemiste (Estonsko)

mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)
  1. Launched April 2020
  2. Time remaining >2 Months

Předkladatelka petice uvádí, že jezero Ülemiste poskytuje pitnou vodu obyvatelům estonského hlavního města Tallinnu a jeho bezprostřednímu okolí. Horní jezero je podle směrnice o vodě chráněnou oblastí. Čl. 28 odst. 5 estonského zákona o vodě umožňuje, aby se z důvodu stavební činnosti na břehu vody zmenšila část hygienicky chráněné oblasti jezera Ülemiste, která se používá k odběru pitné vody. Tím bude ohrožena jediná zásobárna pitné vody v regionu, a možná i kvalita pitné vody. Předkladatelka zastává názor, že estonský zákon o vodě porušuje směrnici 2000/60/ES o vodě a směrnici 98/83/ES o jakosti vody určené k lidské spotřebě, a rovněž články 191–193 SFEU. Předkladatelka připomíná, že členské státy mohou přijmout přísnější opatření na ochranu vodních zdrojů. V tomto případě však Estonsko naopak zmírnilo právní předpisy týkající se pitné vody v porovnání s normami EU, které celou situaci regulují.

Thank you for your support, mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)

openPetition international