Gesundheit

Z észtországi Ülemiste-tó kezelése során a vízügyi irányelv állítólagos megsértéséről

mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)
  1. Launched April 2020
  2. Time remaining >2 Months

A petíció benyújtója azt állítja, hogy az Ülemiste-tó ivóvízzel látja el az észt fővárost, Tallinnt és az annak közvetlen közelében élőket. A tó felső része a vízügyi irányelv értelmében védett terület. Az észt vízügyi törvény 28. cikkének (5) bekezdése értelmében megengedett az Ülemiste-tó egészségügyi védelmi területének egy részét – amelyet az ivóvíz kinyerésére használnak –, tóparton végzett építési tevékenységgel csökkenteni. Ez veszélyezteti a régió egyetlen vízkészletét, és lehetséges, hogy az ivóvíz minőségét is. A petíció benyújtója úgy véli, hogy az észt vízügyi törvény sérti a 2000/60/EK vízügyi irányelvet és az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK irányelvet, valamint az EUMSZ 191–193. cikkét. A petíció benyújtója emlékeztet arra, hogy a tagállamok szigorúbb védelmi intézkedéseket fogadhatnak el a vízkészletekre vonatkozóan. Ebben az esetben azonban Észtország enyhítette az ivóvízre vonatkozó szabályozást a helyzetet szabályozó uniós normákhoz képest.

Thank you for your support, mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)

openPetition international