Gesundheit

от името на mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine, относно предполагаемо нарушение на Директивата за водите при управлението на езеро Ülemiste (Естония)

mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)
  1. Launched April 2020
  2. Time remaining >2 Months

Вносителката на петицията заявява, че езеро Ülemiste осигурява питейна вода за жителите на естонската столица Талин и зоните в непосредствена близост до нея. Съгласно Директивата за водите горната част на езерото е защитена зона. Съгласно член 28, параграф 5 от естонския Закон за водите е разрешено част от зоната за санитарна защита на езеро Ülemiste да бъде намалена заради строителна дейност на брега на водата, използвана за добив на питейна вода. Това ще застраши единствения воден запас в региона, а вероятно и качеството на питейната вода. Вносителката на петицията счита, че естонският Закон за водите нарушава Директива 2000/60/ЕО за водите и Директива 98/83/ЕО относно качеството на водите, предназначени за консумация от човека, както и членове 191–193 от ДФЕС. Вносителката на петицията припомня, че на държавите членки е разрешено да приемат по-строги защитни мерки по отношение на водните ресурси. Въпреки това в този случай Естония е въвела облекчение на законодателството относно питейната вода в сравнение със стандартите на ЕС, уреждащи положението.

Thank you for your support, mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)

openPetition international