Gesundheit

Par Ūdens direktīvas iespējamiem pārkāpumiem Ülemiste ezera (Igaunijā) apsaimniekošanā

mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)
  1. Launched 09/04/2020

Lūgumraksta iesniedzēja norāda, ka Ülemiste ezers nodrošina dzeramo ūdeni Igaunijas galvaspilsētas Tallinas un tās apkaimes apdzīvoto vietu iedzīvotājiem. Saskaņā ar Ūdens direktīvu augšezers ir aizsargājama teritorija. Saskaņā ar Igaunijas Ūdens resursu likuma 28. panta 5. punktu ir atļauts samazināt Ülemiste ezera aizsargājamās teritorijas daļu, kurā tiek nodrošināta sanitārā aizsardzība, atļaujot būvniecību piekrastes vietā, ko izmanto dzeramā ūdens ņemšanai. Tādējādi tiks apdraudēta vienīgā ūdenskrātuve reģionā un, iespējams, arī dzeramā ūdens kvalitāte. Lūgumraksta iesniedzēja uzskata, ka Igaunijas Ūdens resursu likums ir pretrunā Ūdens direktīvai 2000/60/EK un Direktīvai 98/83/EK par dzeramā ūdens kvalitāti, kā arī LESD 191.–193. pantam. Lūgumraksta iesniedzēja atgādina, ka dalībvalstis var pieņemt stingrākus ūdens resursu aizsargpasākumus. Taču šajā gadījumā Igaunija atviegloja dzeramā ūdens tiesību aktu salīdzinājumā ar ES standartiem, kuri reglamentē attiecīgo jomu.

Thank you for your support, mittetulundusühing Eesti Roheline Liikumine (registrikood 80001670)